Programmet pågår under ett år och startar med en informationsdag där samtliga mentorer och adepter träffas för att få en gemensam plattform för mentorskap, ledarskap, kommunikation och feedback. Innehållet som beskrivs på denna hemsida är en vägledning genom hela programmet.
Under programmet träffas mentorer och adepter vid sex tillfällen, ca 2 timmar per gång. Det gäller förstås att vara flexibel i planeringen och ta hänsyn till praktik och jobb ombord. Självklart går det att ha digitala träffar, men vi rekommenderar att träffas personligen så ofta som möjligt, i alla fall inledningsvis. För att programmet ska fungera bra så behöver ni lära känna varandra och bygga upp ett förtroende. Sådant tar tid, så planera gärna för lite längre och tätare träffar i början.
Träffarna kan ske på en arbetsplats, i skolan, på caféer, restauranger eller varför inte ta en lång promenad tillsammans?
Vi rekommenderar att datum, tid och plats bestäms i god tid före träffarna. Utöver de enskilda träffarna kommer Wista Sweden att anordna olika event där alla deltagare kan träffas. Vi kommer till exempel att bjuda in kvinnor i ledande befattningar som kan dela med sig av sina karriärresor och lärdomar. Eventen är en chans att utveckla nya nätverk och ge inspiration kring vilka möjligheter som finns efter examen. Vi vill även
förbereda studenter som ska söka jobb genom att få uppleva en rekryteringssituation.
Det är viktigt att hålla en struktur under träffarna, framförallt i början. Därför har varje träff ett tema och inför varje
tillfälle ska adepten ha förberett olika frågor att diskutera med koppling till temat.
Inledd varje träff med att följa upp vad ni tog med er från förra träffen.
Avsluta varje träff med att reflektera;
- Vad tar jag med mig från idag?
- Vad skall jag göra till nästa gång?
Skriv ner era reflektioner för att följa er utveckling tillsammans.
ANDRA TRÄFFEN
TREDJE TRÄFFEN
HALVTIDSREFLEKTION
FJÄRDE TRÄFFEN
FEMTE TRÄFFEN
SJÄTTE TRÄFFEN
”A mentor is someone who sees more talent and
ability within you, than you see yourself and helps
bring it out of you.”
Bob Proctor
Genom att prata om hur du ser på ditt arbete/utbildning och reflektera över vilka värderingar som styr dig, fördjupas mentorsrelationen. Det utgör en bra plattform att bygga vidare på under resterande träffar inom mentorprogram.
Ett sätt att hitta vägar för utveckling är att öka medvetenheten kring personliga drivkrafter och prata om sin framtidsvision.
Vi lever i en värld som är föränderlig och snabb. Hur kan jag förhålla mig till det? Vilka strategier använder jag för att få ihop vardagen med arbeete / utbildning, fritid, familj och vänner. Hur får jag ihop livspusslet?
Det kan vara givande att på ett djupare plan reflektera kring min syn på medarbetarskap och den organisation jag verkar i. Behöver jag utveckla mitt förhållningsätt till vissa delar av min organisation och hur kan jag påverka?
När mentorskapet börjar lida mot sitt slut är det viktigt att fundera över vad det har givit er, både som adept och som mentor. Fastna i vad just ni kunde gjort annorlunda, troligen finns det lärdomar kring hur ni, var och en, kan göra i andra situationer. Det är viktigt att tacka varandra för denna möjlighet att bidra till egen och varandras utveckling. Vi rekommenderar att ni firar ett år av utveckling och lyckat mentorskap!
WISTA Mentor
Mentorprogram för kvinnor inom Sjöfarten
Kontakt